Wat is Kurkuma en waarom is het zo gezond? Gebruik, bewaren en recepten


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

In dit artikel lees je alles over Kurkuma en het gebruik van Kurkuma in recepten. Wat is Kurkuma, hoe gezond is Kurkuma en hoe gebruik je de wortel van de Kurkuma, de plant die ook wel Indiase saffraan, Saffraanwortel of het heilige kruid van India wordt genoemd. Tevens vind je een paar recepten met Kurkuma.

Tags/labels: RobsIngredienten

Wat is Kurkuma of Geelwortel

Kurkuma is een specerij die we gebruiken voor om gerechten en dranken smaak en kleur te geven. Kurkuma is bijvoorbeeld een belangrijk bestanddeel van currykruiden maar je kunt er ook thee van zetten. Wat wij Kurkuma noemen is de wortel van de Kurkumaplant, de zogenaamde Curcuma longa. Deze wortel bevat de stof curcumine. Geelwortel is afkomstig uit de gemberfamilie of Zingiberaceae. De smaak van Kurkuma is intens en kan het beste worden beschreven als licht bitter en kruidig, een beetje peperig. Daarmee versterkt kurkuma de andere smaken in een gerecht.

Is Kurkuma gezond?

Jazeker! Kurkuma is werkelijk super gezond: deze plant wordt ook wel het gouden kruid genoemd en dat is niet voor niets. Kurkuma zit boordevol mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink, krachtige antioxidanten en met vitamines zoals B5, B6, B12 en C, D, E en K.

10 redenen om Kurkuma te eten

  1. Kurkuma zit boordevol antioxidanten.
  2. Kurkuma reguleert stemmingen, eetlust en slaap.
  3. Kurkuma bevordert een goede spijsvertering.
  4. Kurkuma ondersteunt de galblaas- en leverfunctie.
  5. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking.
  6. Kurkuma reguleert de menstruatie.
  7. Kurkuma voorkomt gasvorming en winderigheid.
  8. Kurkuma vermindert de effecten van astma.
  9. Kurkuma stimuleert de hersenwerking en voorkomt daardoor Alzheimer.
  10. Kurkuma remt de groei van eczeem  sommige soorten kanker.

Gebruik van Kurkuma

Kurkuma wordt vers gebruikt in de vorm van Kurkuma wortel. Deze moet geschild worden en kan dan mee geroerbakt of gekookt worden. Ook kun je verse geelwortel meekoken in de soep of pureren in groenten- en fruitsmoothies. Wil schillen natuurlijk. Kurkuma wordt ook aangeboden in de vorm van poeder. Gemalen Geelwortel dus. Kurkuma vormt een wezenlijk bestanddeel van tal van kruidenmixen.Hoe bewaar je verse Kurkuma?

Ik bewaar Geelwortel zelf altijd in de koelkast, in een afgesloten bakje of plastic zak. Zo blijft de wortel ongeveer een maand vers en droogt niet uit. Als je de wortel binnen enkele dagen gebruikt dan kan deze buiten de koelkast bewaard worden. 

Het gebruik van Kurkuma in eten is al meer dan 4000 jaar oud. Kurkuma is, onder de naam haridra, belangrijk in de Ayurveda, een traditionele geneeswijze uit India. Ook werd het kruid in religieuze ceremonies voor de Hindoe godinnen Lakshmi en Shakti gebruikt. In de Chinese geneeskunde wordt Kurkuma gebruikt om de spijsvertering te reguleren en bij diabetes.

Verse kurkuma kweken

Bijna 80 procent van de wereldproductie van Kurkuma vindt plaats in India. Het is mogelijk om zelf je Kurkuma binnenshuis te kweken. Koop dan zo vers mogelijke Kurkuma. Leg een stuk wortel een nacht in kraanwater. De wortel zuigt zich vol met water. Plant de wortel dan in een langwerpige pot met goed gedraineerde aarde. Houdt de grond vochtig en zet de plant aan een venster waar ze voldoende licht heeft. Je zult nu de kurkumaplant al snel zien uitspringen en opgroeien tot een plant.

Kruidenpreparaten met Kurkuma

Kurkuma Supplement is op de Nationale Gezondheidsbeurs uitgeroepen tot Supplement van het Jaar 2019. Geelwortel is niet giftig maar als kruidenpreparaat kan het invloed hebben op de werking van medicijnen, onder andere kankermedicatie, die je gebruikt. Gebruik je medicijnen, raadpleeg dan je arts alvorens kurkumatabletten te gebruiken. 

Recepten met kurkuma

Er bestaan eindeloos veel heerlijke recepten waarin Kurkuma wordt verwerkt. Hieronder vind je er een paar:

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments