Recept zelf Berbere kruidenmix maken


00h 05m
(127 votes  |  6 reacties)

Maak de allerlekkerste Afrikaanse Berbere kruidenmix! In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf de op eenvoudige wijze een Berbere kruidenmix kunt maken en tevens een heerlijk Berbere recept. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout of toevoegingen. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen

Recept Berbere kruidenmix

Berbere is een bijzondere kruidenmix uit de Ethiopische en Eritrese keuken. Berbere betekent heet in het Amhaars, de officiële taal van Ethiopië en heeft dus niks te maken met de keuken van de Berbers. Berbere kruidenmix is bijzonder geschikt voor stoofpotten met kippenvlees en rundvlees.

6e3aaa277bc273db21defa16cb437941_medium.

Ingrediënten Berbere kruidenmix

Gebruik zoveel mogelijk hele kruiden die je in een vijzel stampt en wrijft tot een poeder. Heb je hier niet de beschikking over, dan gebruik je poeder.

  • 4 theelepels zoet paprikapoeder
  • 2 theelepels Pippali, Bengaalse peper
  • 2 theelepels Piment of Jamaicaanse peper
  • 2 theelepels korianderzaden
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 4 kruidnagels
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kaneel
  • 6 groene kardemomzaden
  • 2 theelepels grof zeezout

Bereiden Berbere kruidenmix

  • Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden en het zout.
  • Meng de ingrediënten eerst en stamp en wrijf ze vervolgens fijn
  • Bewaar de Berbere in een afgesloten pot of gebruik de mix meteen.

Ingrediënten Berbere stoofvlees

  • 800 gram stofvlees
  • 2 eetlepels Berbere kruidenmix
  • 10 kleine uien, geschild

6f617d7203fac5ab8bce1761febb4e60_medium.

Bereiden Berbere stoofvlees

  • Braad het stoofvlees even rondom in een hete pan
  • Neem 1 liter water en roer de Berbere er doorheen
  • Stoof het vlees en de uien gedurende 2 uur.
  • Indien het dreigt droog te koken voeg je water toe

Serveren

  • Serveer warm met groenten naar keuze

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments

weer een goede om op te slaan
en fijn de tip die je aan Zevenblad gaf. Ik weet ze anders ook niet altijd te vinden!

Erg lekker lijkt me.

lijkt me wel lekker.

Lijkt mij geweldig lekker, maar hoe kom je aan al die ingrediënten? Groene kardemom, Bengaalse peper - ik zou het niet weten.

Rob

Veel is online te bestellen, Hanos heeft ook veel in huis.

Voor een restaurant niet slecht, zelf houdt ik het bij kant en klare kruidenmix