Indonesische recepten: zelf nasikruiden of bamikruiden mix maken


00h 05m
(102 votes  |  2 reacties)

In de serie Indonesische recepten behandel ik de toppers uit de Indische keuken. Kruidenmixen: in dit artikel: zelf heerlijke bami- of nasikruiden mix maken. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen, RobsIndischerecepten

Indisch eten

De weduwe van Indië wordt den Haag genoemd. Deze bijnaam verwierf de stad omdat er na 1950 veel Indische Nederlanders in Den Haag kwamen wonen.

6e3aaa277bc273db21defa16cb437941_medium.

Met deze stroom immigranten kwam ook de Indonesische keuken mee naar den Haag en de stad telt een groot aantal Indische restaurants. Hier ontstond mijn liefde voor Indisch eten. Indisch eten is een aan de Europeanen aangepaste versie van de traditionele Indonesische keuken.

Recept nasi of bamikruiden mix

De bami- en nasikruiden mengsels die in de winkel worden aangeboden zit vol toevoegingen en barstensvol zout. Je kunt deze mix echter ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel laos (Thaise gember)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • ½ theelepel sereh (citroengras)
  • ½ theelepel koenjit (kurkuma)
  • ½ theelepel djinten (komijnzaad)
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 theelepels fijn zeezout

f2c5f5d8f16360ed52e2d290831dd298_medium.

Bereiden

  • 040d0967ec58d06525d7664a774915b8.jpgNeem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn

De kruiden kunnen droog een jaar bewaard worden in een afgesloten pot.

Deze hoeveelheid is voldoende  voor twee keer nasi/bami maken voor een familie van vier personen.

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments

Prima kruidenmix - veel aromatischer als uit een pakje. Wel teveel zout voor mijn smaak. Volgende keer doe ik dat liever door de helft.

Rob

Gebruik dan maar 1 theelepel.