Kruidenmixen: zelf Provençaalse kruiden maken


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf de op eenvoudige wijze een mix van heerlijkste Franse kruiden kunt maken: Provençaalse kruidenmix. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout of en toevoegingen. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen, RobsFranseRecepten

Provençaalse kruiden16e56589513c7dc6a51ff0691799bf2f_medium.

Le Provence is een zonnige regio in het zuidoosten van Frankrijk die onder meer bekend staat om zijn wijncultuur en geurende lavendelvelden.

Kenmerkend voor een aantal gerechten uit deze streek zijn de zogenaamde Provençaalse kruiden. Een mix van kruiden die heel intens is vanwege de vele zonuren die de kruiden hebben gehad.

Provençaalse kruiden worden onder andere gebruikt op gegrild vlees en in groentegerechten.

De mix die we in de winkels ziet is een commercieel product. Traditioneel werd er in de Provence geen rozemarijn gebruikt voor deze mix omdat de smaak daarvan veel te overheersend is. Mijn Franse oma zou zich in haar graf omdraaien als ze deze mix ziet. Ik geef je daarom de traditionele mix en daarna een mix zoals we die allemaal kennen uit de winkel.

Ingrediënten traditionele Provençaalse kruiden

  • 2 theelepels gedroogde tijma68e22e84e5ed0d59fc4d29735ba57e6.jpg
  • 2 theelepels gedroogd bonenkruid
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde salie

Ingrediënten Provençaalse kruiden

  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogd bonenkruid
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 2 theelepels gedroogde laurierblaadjes
  • ½ theelepel venkelzaad5b5961bf9e1bbae51376760a29b17856_medium.

Bereiden

  • Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn

Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments