Kruidenmixen: zelf Marokkaanse ras el hanout kruidenmix maken


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf de op eenvoudige wijze de heerlijkste Marokkaanse râs al hânout kruidenmix kunt maken. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen, RobsMarokkaanseRecepten

Wat is râs al hânoutbd83df50184c4b3e51c6a7abef084292_medium.

Râs al hânout is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel dat oorspronkelijk in de Meghribi dorpen werd klaar gemaakt. De naam ras el hanout zou je kunnen vertalen als de beste mix uit de winkel.

Elke kruidenzaak en elke Marokkaanse vrouw heeft een eigen geheim recept. Dat alles draagt bij aan de mystiek rondom dit recept hangt.

Het mixen van de smaken tot de perfecte Râs al hânout  wordt als een kunst gezien. Een kruidenmengsel van twintig tot vijftig verschillende specerijen vorm geen uitzondering en sommige verkopers gebruiken wel 100 ingrediënten. Râs al hânout  kan gebruikt worden in tal van Marokkaanse recepten

Recept Râs al hânout

Je krijgt twee authentieke familierecepten van me. De eerste, het basisrecept, is de meest gebruikte versie. De tweede, râs al hânout  uitgebreid,  is een versie met nog meer smaaksensatie. Deze kruiden moeten worden toegevoegd aan de Râs al hânout  basis.

Ingrediënten râs al hânout  basis

  • 3 theelepels gemalen kaneele2d97a3b6ef5484a5ae062f350b529bb_medium.
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 3 theelepels gemalen kurkuma
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 eetlepel laos of galangawortel
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen selderij zaad
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zeezout

Ingrediënten râs al hânout  uitgebreid

  • râs al hânout  basis
  • 1 theelepel foelie
  • ½ theelepel gemalen witte peper
  • 1 eetlepel gemalen zwarte komijn
  • 10 gedroogde rozenknopjes
  • ½ theelepel anijszaad
  • 1 eetlepel piment bessen
  • ¼  theelepel saffraan

Bereiden

6e191ae3248a4edf69a8be2a6aa88c5d_medium.

  • Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
  • Rooster de kruiden gedurende vijf minuten in een koekenpan. Gebruik een laag vuurtje en roer de kruiden voortdurend.

Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments