Kruidenmixen: zelf authentieke Egyptische dukkah noten- en kruidenmix maken


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf op eenvoudige wijze de lekkerste Egyptische dukkah noten- en kruidenmix kunt maken. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen, Dukkah

Recept dukkah noten- en kruidenmix

Dukkah, ook wel dukka, duqqa of dugga genaamd is een crunchy mix van noten en kruiden. Dukkah is een tradinioneel specerijenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten, waar de mix met olijfolie wordt gebruikt als dip voor brood en om groenten op smaak te brengen. De exotische mix van noten en kruiden zorgt voor een gelaagde smaaksensatie die je niet snel zult vergeten….als een sprookje uit duizend en één nacht.0524bd4182ca5757216445ca70cd8cf1_1407266

Ingrediënten dukkah

  • 25 gram pistachenoten
  • 25 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 10 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 2 theelepels sesamzaad3562d315e4baf97bcbd7d99091a358d8_1407781
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel paprika vlokken (pul biber)
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels

Bereiden

  • Rooster de kikkererwten  en de noten enige minuten in een hete koekenpan zonder olie
  • Voeg nu de korianderzaad, karwijzaad, sesamzaad en komijnzaad toe ene rooster het mengsel één minuut op hoog vuur
  • Neem een bij voorkeur granieten en vul deze met alle ingrediënten.
  • Stamp het mengsel klein maar zorg dat er stukjes te zien zijn: het mag absoluut geen poeder worden.

Serveren

39d9d4039d935f042bba9bee595448a2_1407266

  • Bestrijk een stuk brood met olijfolie en lepel er wat dukkah overheen, of als het zoals de Egyptenaren wil doen, doop het brood in de dukkah.
  • Ook lekker: gegrilde groenten met olijfolie en dukkah
  • Meng de dukkah met olijfolie en gebruik deze om kippenvlees mee te marineren.

Bewaren

  • Je kunt dukkah één week bewaren in een goed afgesloten pot.

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments