Kruidenmixen: zelf heerlijke mix van viskruiden maken


00h 05m
(25 votes  |  1 reacties)

In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf op eenvoudige wijze heerlijkste vis kruidenmix kunt maken. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout. Maak ze liever zelf!

Tags/labels: RiobsKruidenmixen, Viskruiden, Visrecepten

Recept viskruiden mix

Veel mensen hebben moeite bij het kiezen van kruiden bij vis. Welke kruiden horen bij een zalm of een kibbeling? De waarheid is dat er verschillende soorten vis zijn die elk hun eigen kruiden nodig hebben om de smaak te verstevigen.

Ingrediënten viskruiden voor zalm5964b4d5da99ef157d2c51f0afe18b60_medium.

Zalm heeft een delicate smaak die niet te niet moet worden gedaan met te sterke kruiden zoals tijm en rozemarijn. Gebruik voor zalm altijd verse kruiden! Onderstaande mix is perfect:

Ingrediënten

  • 10 takjes dille
  • 5 takjes dragon
  • 10 takjes platte peterselie
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel zeezout

Voor het zuur in de smaak heeft zalm citroensap of witte wijn nodig, ter aanvulling. Mocht je de beschikking hebben voor bladeren van een citroenboom dan voldoen die ook goed om de zalm mee in te pakken voor het garen. Gebruik geen boter in de pan maar olijfolie.

Ingrediënten viskruiden voor Tilapia

Tilapia is een tropische zoetwatervis met een zwakke smaak. Bij Tilapia mogen de kruiden daarom extra smaak toevoegen.

Ingrediënten

  • 10 takjes platte peterselie
  • 10 takjes kervel
  • 10 takjes dragon
  • 20 stengels bieslook
  • 1 citroen, gebruik de geraspte schil
  • 1 teentje knoflook, geschild en fijngesneden.
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel zeezout

0e95c560a23b464351a9ffea15d7e140_medium.

Voor het zuur in de smaak heeft Tilapia citroensap of witte wijn nodig, ter aanvulling. Gebruik voor Tilapia geen olijfolie in de pan maar boter. Deze mix is ook heel geschikt voor pangasius.

Ingrediënten viskruiden voor kibbeling

Kibbeling wordt gebakken in een jasje van beslag. Gebruik in het beslag de volgende kruiden:

Ingrediënten

  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½  theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zeezout

Ingrediënten viskruiden voor tonijn

Tonijn is een vis met een textuur die aan die van vlees doet denken. Tonijn wordt daarom in veel landen met een tomatensaus bereid.

Ingrediënten

  • Tomatensaus
  • 10 takjes platte peterselie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden.

Ingrediënten viskruiden voor zeewolf

Laat de zeewolf eerst marineren in onderstaande mix:

Ingrediënten

  • Sap van vier limoenen
  • Geraspte schil van twee limoenen
  • 1 bosje koriander, fijn gesneden
  • 1 rode peper, ontpit en fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, geschild en fijngesneden
  • 1 stukje gember, ongeveer 4 centimeter, geschild en fijngesneden
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel zeezout

Lat de vis twee uur marineren in de koelkast voor het bereiden.

Ingrediënten viskruiden voor schol

Schol heeft een vrij neutrale smaak en het vlees is niet vet. Bij schol mogen de kruiden daarom extra smaak toevoegen.

Ingrediënten

  • 10 takjes platte peterselie
  • 10 takjes kervel
  • 10 takjes dille
  • 10 takjes dragon
  • 20 stengels bieslook
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel zeezout

Gebruik geen olijfolie in de pan maar boter.

Ingrediënten kruiden voor garnalen001d5c29b3037a00ff3ce051bb429c74_medium.

Houdt het vooral simpel voor garnalen.

Ingrediënten

  • 10 takjes platte peterselie
  • Olijfolie, extra vergine
  • 4 teentjes knoflook, geschild en fijngesneden
  • ½ theelepel zeezout

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments

eentje die ik al vaak geraadpleegd heb :-)