Kruidenmixen: zelf inmaakkruiden maken


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

Maak de allerlekkerste inmaakkruiden zelf! In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf de op eenvoudige wijze inmaakkruiden kunt maken en tevens een heerlijk inmaakrecept en een recept voor kruidenazijn. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout of en toevoegingen. Maak ze eens zelf!

Tags/labels: RobsKruidenmixen, Inmaken, Wekken, Kruidenazijn

Samenstelling van inmaakkruiden

De samenstelling van inmaakkruiden kan verschillen maar onderstaand recept vind je een heerlijke, uitgebalanceerde combinatie. Gebruik geen sterke kruiden zoals tijm, steranijs of rozemarijn om in te maken. Wil je de kleur van groenten wat geel maken dan kun je een halve theelepel kurkumapoeder toevoegen aan onderstaand recept. Voor rood gebruik je een theelepel paprikapoeder.

 

Recept inmaakkruiden of pekelkruiden

a4d72d5a208d7e4fd5d14bc11f40fe3d_medium.

Inmaken is eeuwenoude techniek om eten te bewaren. Goed ingemaakt eten kan één seizoen tot wel tot wel enkele jaren worden bewaard. Deze mix van inmaakkruiden is heel geschikt voor het zelf inmaken van bijvoorbeeld augurken, tomaten, gekookte eieren, rode bietjes, courgettes, knoflook of uien. Daarnaast kun je inmaakkruiden gebruiken om een heerlijke kruidenazijn maken.0b09f6b5e7a7aac19696a19d898424a3_medium.

Ingrediënten inmaakkruiden

  • 10 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepel geel mosterdzaad
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel jeneverbes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel dillezaad
  • 1 theelepel majoraan
  • ½ theelepel salie
  • ½ theelepel dragon15df017a2f024b9c74192164668ae86c_medium.
  • 1 theelepel piment
  • 4 gedroogde laurierbladeren
  • 4 kruidnagels
  • 4 kleine gedroogde hete pepers, type peperoncino
  • ½ theelepel zout

Bereiden

  • Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn

 

Recept voor inmaken

Het onderstaande recept is een manier om groenten zoals augurken, rode bietjes, courgettes, knoflook of uien in het zuur te leggen. Wil je de groenten in zoetzuur inmaken voeg dan 125 gram rietsuiker toe aan de ingredienten toe.bd69d4b424aefac5db6a1ef0c482c518_medium.

Ingredienten

  • 1 liter appelazijn
  • 1 eetlepel inmaakkruiden
  • 500 gram augurken(of andere groenten)

Bereiden

  • Was de augurken (of andere groenten) grondig
  • Laat ze vervolgens twee nachten in zout water liggen
  • Meng de kruiden met de azijn en kook deze gedurende 10 minuten
  • Neem schone glazen potten en leg de augurken (of andere groenten) hierin.
  • Schenk de azijn hierover totdat ze helemaal bedekt zijn en sluit de potten luchtdicht.
  • Laat de smaak zich ongeveer twee weken ontwikkelen en eet ze binnen drie maanden op.

 

Recept kruidenazijn

Deze kruidenazijn is heerlijk als dressing maar ook geschikt om in te maken.

Ingrediënten

  • 0,5 liter appelazijn
  • 1 eetlepel inmaakkruiden

Bereiden

  • Breng de azijn samen met de inmaakkruiden aan de kook
  • Laat de azijn iets afkoelen en zeef de kruiden eruit
  • Schenk de azijn in een steriele fles en sluit deze af

Gebruik de kruidenazijn binnen drie maanden

Inmaakkruiden42e83f86ba25e9338a23d0af63d063dc_medium.

Veelzijdig, gezond en lekker!

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments