Kruidenmixen: zelf Tikka Masala kruiden maken


00h 05m
(0 votes  |  0 reacties)

In dit artikel uit de reeks kruidenmixen lees je hoe je zelf op eenvoudige wijze heerlijke, aromatische, Indiase Tikka Masala kruidenmix, een belangrijk ingrediënt voor Indiase gerechten, kunt maken. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten onnodig veel zout. Maak ze liever zelf! In dit artikel ook een recept voor Tikka Masala kip.

Tags/labels: RobsKruidenmixen, RobsIndiaseRecepten

Recept Tikka masala kruidenmix

Tikka masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. Het woord masala betekent kruidenmix  en tikkā is een Hindoe woord wat “klein stuk vlees” betekent. Tikka masala heeft een intense, gelaagde, mild pittige smaak,2ac771c540722b727b2d21ca5849dbb7_medium.

Ingrediënten Tikka kruiden mix

  • 8 theelepels korianderzaadjes
  • 6 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels groene kardemom (verwijder de schil!)
  • 1 theelepel zwarte kardemom (verwijder de schil!)
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 3 theelepels gedroogd gember
  • 1 theelepel amchoor (gedroogde groene mango’s)
  • 3 theelepels gedroogde munt
  • 3 theelepels knoflookpoeder
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 6 theelepels paprikapoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 gedroogde hete chilipepers (meer voor extra pikant)
  • 2 blaadjes gedroogde laurier

Bereiden Tikka kruiden

  • Neem een pan en rooster de kruiden enkele minuten, op een laag vuur. Puristen roosteren elk kruid apart maar dat is niet noodzakelijk.
  • Neem een bij voorkeur granieten en vul deze met alle kruiden.
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
  • Bewaar de kruiden in een afgesloten pot (maximaal 3 maanden) of gebruik ze meteen.

Recept Tikka Masala kip

68b2e5b8b64bddf2b5409766105368ed_medium.

Ingredienten

  • 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels Tikka kruiden mix
  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • 50 milliliter tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1 sjalot, geschild en heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, geschild en heel fijn gesneden
  • 1 stuk gember, ongeveer 4 centimeter, geschild en heel fijn gesneden
  • 2 eetlepels kokosvet
  • Verse koriander om te garneren

Bereiden

  • Meng alle ingredienten en laat het vlees 60 minuten marineren
  • Kook de kip nu in de saus, gedurende 25 minuten op een laag vuur

Serveren

  • Serveer met rijst of naan en garneer met koriander

Andere artikelen uit de reeks zelf kruidenmixen samenstellen:

Aziatische kruidenmixen:

Bamikruiden of nasikruiden, Chinese vijf kruiden mengsel, Curry madraskruidenmix, Indiase Garam masala kruiden, Indiase tandoori kruiden, Indiase tikka masala kruidenJapanse Gomasio kruidenmix, Curry kruiden

Mexicaanse kruidenmixen:

Chili con carne kruiden, Mexicaanse fajita kruiden, Mexicaanse kruidenmix, Mexicaanse taco kruiden

Internationale kruidenmixen:

Amerikaanse barbecuekruiden, Amerikaanse hamburgerkruiden, Bruschetta kruiden, Cajun kruidenmix, Griekse gyros kruidenmix, Hongaarse Goulash kruiden, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, Paella kruidenmix, Piri piri kruidenmix, Jamaican Jerk kruidenmix, Lemon pepper kruidenmix, Berbere kruidenmix,  Afrikaanse Tsire kruiden, Argentijnse Chimichurri kruidenmix

Nederlandse kruidenmixen:

Boerenkool kruiden, Hutspot kruiden, Inmaakkruiden, Kipkruiden, gehaktkruiden, kruidenboter, speculaaskruiden, viskruiden

Oosterse kruidenmixen:

Arabische Baharat kruidenmix, couscous kruiden, Egyptische dukkah noten- en kruidenmix, Marokkaanse Râs al hânout kruiden, Marokkaanse harissa kruiden, Marokkaanse chermoula kruidenmix, Shoarma kruidenmix, Turkse Köfte kruidenmix, Falafel kruiden mix, Za’atar kruidenmix

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments