Knoflook supergezond


00h 05m
(25 votes  |  0 reacties)

In dit artikel lees je alle feiten en weetjes over knoflook. Hoe gezond is knoflook, hoe kun je knoflook het beste bewaren en een lekker recept om zelf heerlijke knoflookolie te maken.

Tags/labels: RobsIngredienten

Knoflook

Knoflook (Allium savitum) is een plantensoort uit de lookfamilie (allium), waartoe onder andere uien. sjalotten, prei en bieslook behoren. Oorspronkelijke afkomstig uit Centraal-Azië, wordt knoflook al meer dan 7000 jaar door mensen verbouwd voor medicinale doeleinden en als voedsel.

d18a6b8e3292c3660498ecc337b8552b_medium.

In Europa werd knoflook vroeger gezien als een afweermiddel tegen magie, weerwolven, demonen en vampiers.

Is Knoflook gezond

Knoflook supergezond: het is een belangrijke bron van vitamines zoals A, B1, B2, B6 en C. Het bevat belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, selenium, zink en mangaan. Ook is het een goede bron van antioxidanten.

bc424c8d2251ae4566de090e8b40e3f5_medium.

Aan knoflook worden tal van medicinale eigenschappen toegeschreven. Helaas is er weinig wetenschappelijk onderbouwd en reproduceerbaar onderzoek gedaan. Toch wordt er al jaren aangenomen dat knoflook belangrijk is voor het lichaam. De oude Grieken gaven hun atleten knoflook voor ze deelnamen aan wedstrijden.

Wat wel belangrijk is: de actieve stof in knoflook (antioxidant allicine) werkt meer effectief, 10 minuten nadat  je de knoflook hebt geperst of geplet. De volgende medicinale eigenschappen worden geclaimd voor knoflook:

  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Werkt cholesterolverlagend
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Werkt als antioxidant
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Onderdrukt of verhindert kanker
  • Is effectief bij Herpes simplex
  • Ontgift het lichaam

Knoflook bewaren

92cbc99bf16179c323edd70b2a5e826c_medium.

Als knoflook op de juiste manier wordt bewaard dan blijven alle kwaliteiten optimaal behouden. Bewaar knoflook op een droge, donkere plek op kamertemperatuur, in een afgesloten plastic doos. Koop bij voorkeur knolletjes welke in strengen bij elkaar zijn geboden. Door een knoop in de bladeren te leggen wordt voorkomen dat de knoflook uitdroogt. Je kunt knoflook zo ongeveer drie maanden bewaren. Zodra je er de eerste teentjes uithaalt kun je een knol nog maximaal een maand bewaren..

Knoflook olie maken

Hoewel er op het web nogal wat recepten staan om knoflook olie te maken is dit ten zeerste af te raden. Knoflook in olie op kamertemperatuur leidt tot de ontwikkeling van botulisme en dat is gevaarlijk.

1b1b466738f09adfadfb299bb1df1ccb_medium.

Wil je olie met knoflooksmaak hebben, verhit de olie dan in een pannetje met fijngesneden knoflook. Zeef de olie na afloop met behulp van een zeer fijne zeef. Gebruik de olie binnen 48 uur.

95b5b2477a75818fb143f3a06a5e4bce_medium.

My final, considered judgment is

that garlic blesses and ennobles everything it touches

with the possible exception of ice cream and pie


Angelo Pellegrini

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments