Wat is Zout. Tien weetjes over zout


00h 05m
(25 votes  |  0 reacties)

Wat is zout en wat is de chemische samenstelling van zout? In dit artikel lees je wat zout is, welke zoutsoorten we kennen en het belang van zout voor de gezondheid en tien weetjes over zout.

Tags/labels: RobsIngredienten, RobsWeetjes

Wat is zout?bdf634aac2feec1ab5528cdfd4ec107e.jpg

Zout is een verzamelnaam is voor een hele reeks aan chemische verbindingen, die bestaan uit metaalatomen, die positieve ionen leveren, en niet-metaalatomen die negatieve ionen leveren. Veel zouten worden in de aarde gevonden en natuurlijk in zee. Voorbeelden van zouten zijn calcium, keukenzout en magnesiumsulfaat.

In dit artikel hebben we het specifiek over het zout wat we in de keuken gebruiken: keukenzout of tafelzout. Dat zout bestaat uit een verbinding tussen natrium en chloride, vandaar de wetenschappelijke benaming natriumchloride of NaCl.

Gebruik van zout

Zout dient als smaakmaker in ons voedsel. Iedereen die wel eens brood zonder zout heeft gegeten, weet hoe belangrijk zout in de keuken is. Zout is ook altijd belangrijk geweest om voedsel te conserveren. Door vlees of vis te pekelen kan het langer worden gebruikt. Zout kan ook helpen bij de textuur van ons eten. Als je slagroom klopt uit room dan gaat dat veel sneller en beter als je er een beetje zout aan toevoegt.

Zout wordt daarnaast gebruikt om in de winter onze wegen mee te bestrooien, zodat deze niet bevriezen. De mens gebruikte zout ook in het proces van mummificatie. Door een lichaam te ontdoen van de ingewanden en vervolgens op te vullen met zout kon het vocht aan het lichaam worden onttrokken. Zout wordt ook gebruikt in talloze religieuze riten over de gehele wereld. Daarnaast zijn er nog talloze industriële toepassingen.

Geschiedenis van zout

Door de eeuwen heen is zout erg belangrijk geweest. Het is nog niet zo lang dat zout goedkoop en in grote hoeveelheden te verkrijgen is. Vroeger was dat niet zo en daarom was zout erg kostbaar. Zout was zo duur dat Romeinse soldaten hun loon kregen uitbetaald in de vorm van zout, het zogenaamde salarium, waarvan ons woord salaris is afgeleid. Ook het woord salade is afgeleid van het Latijn, de Romeinen aten groentebladeren met zout erop. 

42cf9c5c6e5a731b1d02e828bec74b53.jpgZout in de Nederlandse taal

Zout is belangrijk voor ons en vandaar dat zout veelvuldig is te vinden in Nederlandse uitdrukkingen en gezegdes:

  • Iemand ongezouten de waarheid vertellen
  • Het zout in de pap niet waard zijn
  • Zout in iemands wonden strooien
  • Heb je het ooit zo zout gegeten
  • Het zout in de pap niet verdienen
  • Op iedere slak zout leggen
  • Iets met een korreltje zout nemen
  • Daarmee kan je het zout op je brood niet verdienen
  • Blijven staan als een zoutpilaar

c929c08efab18f174e4de95d7a1b9e78_medium.

Soorten keukenzout

In de winkel zijn verschillende soorten zout te koop. Sommige soorten worden geraffineerd. Tijdens dat proces blijft alleen zuiver zout over.

  • Keukenzout is het geraffineerde zout wat, al dan niet met jodium toevoeging, uit zoutsteenlagen wordt gewonnen.
  • Zeezout wordt gewonnen uit de zee en heeft als voordeel dat het tal van belangrijke mineralen bevat en als nadeel dat het verontreinigingen zoals lood, kwik en cadmium kan bevatten. Een speciale variant hiervan is fleur de sel welke speciaal voor het nazouten van gerechten wordt gebruikt.
  • Aromazout is zout waaraan gemalen kruiden en specerijen zijn toegevoegd.
  • Himalayazout is een ongeraffineerd kristalzout uit het Himalayagebergte.
  • Hawaiaans zwart zout is zout met toevoeging van actieve kool. Dit zout ziet er prachtig uit op brood met boter.
  • Hawaiaans rood zout is zout met toevoeging van bamboebladextract. Dit zout ziet er prachtig uit op brood met boter.
  • Hawaiaans groen zout is zout met toevoeging van actieve kool. Dit zout ziet er prachtig uit op brood met boter.
  • Perzisch blauw zout is een mijnzout met blauw sylviniet.

Zout en gezondheid

Een mens kan niet zonder zout. Het menselijk lichaam heeft dagelijks minimaal 2 gram zout nodig. In de praktijk blijken we per dag zo’n 10 tot 12 gram zout binnen te krijgen. Veel kant-en-klaar en afhaal producten blijken veel te veel zout te bevatten. De reden daarvoor is simpel: het gebruik van zout als smaakmaker is veel goedkoper dan het gebruik van kruiden. De overheid spant zich samen met de industrie in om de hoeveelheid zout in producten te verminderen.

Hoewel wetenschappers het erover eens zijn dat we het zoutgehalte van ons voedsel moeten beperken, blijkt dat de relatie tussen zoutgebruik en hoge bloeddruk beperkt is. De meeste overbodige zouten voeren we via onze nieren af. Te weinig zout eten is uiteindelijk overigens zelfs dodelijk.

Tien weetjes over zout

  1. Zout is één van de vier soorten smaken die we met onze tong kunnen proeven. De andere zijn zout, zuur en bitter.
  2. Als we zeewater zouden maken met geraffineerd zout, dan zouden de zeevissen daarin sterven.
  3. Salar de Uyuni in Bolivia is het grootste zoutmeer ter wereld.
  4. In vroegere tijden werd zout in China gebruikt voor zelfmoord. Inname van 1 gram zout per kilogram gewicht is dodelijk.
  5. Zeezout bevat meer dan 90 essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft.
  6. Slechts 5 tot 6 procent van al het gewonnen zout wordt voor menselijke consumptie gebruikt.
  7. Fruit en groenten bevatten van nature vrijwel geen zout. Iemand die volledig vegetarisch eet moet zout toevoegen aan zijn of haar voeding.
  8. Door het osmoseproces verliezen zeevissen continu lichaamsvocht. Zij moeten daarom zeewater drinken en het zout en de mineralen uitscheiden.
  9. Zout over je linkerschouder gooien, brengt volgens sommige culturen geluk.
  10. Zeeschildpadden scheiden zoute tranen af om van hun teveel aan zout af te komen.

bf446e0fd36f2aa5d431146e5a1be3bd_medium.

Dit recept is geschreven door
Rob
Comments